Przebudowa i nadbudowa Teatru Polskiego w Poznaniu


Teatr i scenografia

projekt: marzec 2016
status: realizacja 2020
powierzchnia nadbudowy: 70 m²
powierzchnia przebudowy: 210 m²
inwestor: prywatny
zespół projektowy: arch. Łukasz Nowak, arch. Katarzyna Stawarz-Nowak

01
02
Teatr_03
05
06
07
Teatr_08
previous arrow
next arrow

Czarna kostka nadbudowy, skrywająca nowe przestrzenie biurowe, została zaprojektowana ponad istniejącym budynkiem administracji, w zabytkowym zespole budynków Teatru Polskiego w Poznaniu. Jej forma nawiązuje do sceny typu Black Box – ‘czystej’, czarnej przestrzeni z elastycznym układem widowni, dającej reżyserom i scenografom pełną swobodę aranżacji – zrealizowanej we wnętrzu sąsiadującego budynku Malarni. Przeszkloną, nadbudowaną kondygnację oplata czarna ‘skóra’, z perforowanych paneli aluminiowych, których ażurowe fragmenty w ich dolnej części otwierają widok na zieleń i zabudowę ulicy 27 Grudnia. Współczesna nadbudowa jednego z zespołu zabytkowych budynków teatru to proste i czyste połączenie starego z nowym – bieli z czernią – najbardziej teatralnego koloru.

foto: FOTOGRAF-y / Justyna Kwiatkowska + Piotr Folkman

Finalista Nagrody Prezydenta Miasta Poznania im. Jana Baptysty Quadro 2020 r.